Jdi na obsah Jdi na menu

Sladká jídla

DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY SE ŠODO                      28.4.2017

Těsto- 500g hladké mouky. 30g droždí, 200ml mléka, 50g moučkového cukru, 1vejce, špetka soli, 50g rozehřátého másla,

Šodo- 4žloutky, 60gmoučkového cukru, 300ml bílého vína, lístky máty.

Do mísy nasypeme prsátou mouku, uprostřed uděláme dulek a rozdrobíme do něj drpždí. Přilijeme maé množtví vlažného mléka a necháme 15inut kynmout. Poté přidáme zbylé mléko, moučkový cukr, vejce, špetku soli, máslo a vypracujem vláčné těsto. Necháme ho ještě přikryté kynout na teplém místě 30minut.

Hotové těsto rozkrájíme na menší kousky, vytvarujem z nich kuličky, které postupně vkládáme do pekáčku vymazaného rozehřátým máslem. Každou kuličku potřeme máslem, aby se při oddělování netrhali. Na plechu je necháme ještě 10minut kynout a pak pečeme v předehřáté troubě při 180stupnu 20minut. Po upečení necháme mírně vychladnout, poté vyklopíme a od sebe oddělíme.

Šodo- Žloutky vyšleháme s cukrem nad horkou vodní lázní d husté pěny. Pak za stálého míchání přilijem,e bílé víno a stále šleháme, dokud pěna nezhoustne, Nakonec vychladlé buchtičky rozdělíme na talíře, polijeme šodem a ihned podáváme.

 

 

 

KYNUTÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY

Těsto- 500g polohrubé mouky, 20g droždí, 1lžička krupicového cukru, 250ml mléka, špetka soli.

Nápln- 200g velkých jahod.

Dohotovení- 200g trdého tvarohu, skořice, 200g moučkového cukru, máslo, lístky máty.

Mouku prosijeme do mísy a vytvoříme dulek, rozdrobíme do něj droží a přisypeme lžičku cukru. Zalijeme polovinou vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé vlažné mléko a vejce, sůl a vypracujem tužší nelepivé těsto, které necháme nt. a teplém místě 60minut kynout.

Těsto rozkrájíme na plát a rozkrájíme na čtverce,. Do každého zabalíme jahodu a v dlaních zakulatíme. Necháme knedlíky ještě 15minut kynout na teplém místě.

Knedlíky vaříme v osolené vodě 8minut. Po uvaření je propíchneme vidličkou, avby vyšla pár a zustaly kypré. Podávámeposypané nastrouhaným tvarohem, skořicí, cukrem a polit máslem.