Jdi na obsah Jdi na menu

OMÁČKY

GULÁŠ Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ                      25.1.2018

1KG HLÍVY ustřičné, 2lžíce oleje, 1cibule, 2lžičky mleté sladké papriky, 1lžíce rajského protlaku, sůl, 4stroužky česneku, 1/2červené papriky, 1/2žluté papriky, 1snítka šalvěje, 1lžíce hladké mouky.

Houby očistáíme, nakrájíme na delší prpužky, zprudka opečem na rozpáleném oleji. Přidáme oploupanou a jemně nakrájenou cibuli, mletou papriku a když se rozvoní, protlak a osolíme, promícháme a zvolna dusíme. po asi 15minutách přidáme drobně nakrájený česnek, obě papriky nakrájený na kousky a lístky šalvěje a vše promíchám,e. Přilijeme hrnek vody a smícháme s moukou, přidáme teplotu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pak teplotu opět zmírníme a guláš necháme zvolna vařit asi 20minut.

 

 

RAJSKÁ OMÁČKA Z ČERSTVÝCH RAJČAT                     2.11. 2017

1kg zadního hovězího, olej, 1,5kg rajčat, 3větší cibule, 9kuliček pepře, 3bobkové listy, 9kuličřwek nového koření,. sůl, krupicový cukr, jíška, 1 1/2kelímku smetany.

Maso očistíme, omyjeme a ze všech stran zprudka opečeme na olweji, dohněda. Zatažené maso vaříme v tlakovém hrnci 30minut. Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou a oloupeme. Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme na oleji. Přidáme na osminky nakrájená rajčata, okořeníme pepřem, bobkovým listwem a novým kořením vložíme do sáčku na čaj, a podusíme doměka. Koření vyjmeme a rajčata s cibulí rozmixujem, podlejeme částí vývaru z masa, dle chuti osolíme a osladíme. Jeli třeba, zahustíme jíškou a zjemníme smetanou. Uvařené maso nakrájíme na plátky a necháme chvíli pohřárt v omáčce.

 

 

BUŘGULÁŠ SE ZAKYSANOU SMETANOU                         2.10.2017

2cibule, 2lžíce oleje, 600g brambor, 1,5lžíce sladké mleté papriky, 0,5lžíce mleté pálivé papriky, 1lžička drceného kmínu, 1/2lžičky soli, špetka mletého černého pepře,  125ml zakysané smetany, 2lžíce hladké mouky.

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno v kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli. Přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky koření, a sůl a krátce orestujem.  Pak zalijeme vodou a vaříme téměř doměka.

V zakysané smetaně rozmícháme dohladka mouku. Směs vlijeme do guláše, přidáme na kostičky nakrájené buřty, ještě 10minut povaříme,