Jdi na obsah Jdi na menu

POKRMY Z HUB

HOUBOVEC                      14.8.2017

70g másla, 500g očistěných hub, 1střední cibule, 2snítky tymiánu, sůl, mletý barevný pepř, 6housek, 2,5dl smetany, 4vejce, strouhanka.

Vkastrolu rozehřejeme máslo, přidáme na kousky nakrájené houby, jemně nakrájenou cibuli a lístky tym,iánu a společně podusíme. Směs osolíme, opepříme a odstavíme z ohně. Housky nakrájíme na kostky a v míse je promícháme se smetanou rozšlehanou s vejci. Přidáíme podušené houby, dle potřeby přidusíme pčřisolíme a směs naplníme do vymazané a strouhankou vysypané zapůékací formy. Vložím,e jí do trouby vyhřáté na 150stupnu a pečeme 40minut, dokud nezačne na povrchu zlátnout.,

 

 

HOUBOVÁ PIZZA                     12.8.2017

Těsto- 500ml vody, 600g hladké mouky, 1/2lžičky cukru, 1/2kostky droždí, 1lžička soli, 1/2lžičky olivového oleje.

Nápln- 1červená cibule, 1červená paprika, 1žlutáí paprika, 100g žamopionu, 100g hřibu, 1hrst rukoly, 2svazky bazalky, 2mozarely, 2lžíce rajčatové pasety, 1lžíce olivového oleje, 1lřička oregana, sůl, pepř, 4vejce.

V teplé vodě zamícháme lžíci mouky a cukr, přidáme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do velké mísy nasypeme mouku,. osolíme a přidáme kvásek, olivový olej, postupně přiléváme vlažnou vodu a zpracujem hladké těsto. Zakryjeme ho a necháme vykynout.

Mezitím si nakrájíme cibuli, papriku na kolečka a houby na tenké plátky, rukolu očistíme, z bazalky otrháme lístky a mozarelu nakrájíme na kostičky.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a na pomozčeném vále je rozválíme do tvaru kola. Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem,  potřeme pessatou, rovnoměrně rozdělíme cibuli, papriku a houby, okraje potřeme olivovým olejem, posypeme mozarelou, oregánem,. osolíme a opepříme.

Připravenou pizzu pečeme v předehřáté troubě při 220 stupnu 6minut. Poté na ní vyklepneme vejce, teplotu stáhneme na 200, a dopékáme 6 minut. Totéž uděláme s dalšími třemi kousky. Hotové pizzy posypeme rukolou, bazalkou a hned podáváme.

 

 

¨HOUBOV´´A SEKANÁ

1hrst sušených hub, 600g mletého masa, 100g žampionu, 1/2svazku petrželové nati, 1/2cibule, 2stroužky česneku, 1vejce, 1lžíce hladké mouky, 1lžíce strouhanky, 2lžíce majoránky,. 1lžíce mletého kmínu, sůl a pepř.

Sušené houby namočíme přes noc do vody. Druhý den vodu slijeme a opatrně vymačkáme i z hub. Do mísy vložříme mleté maso, přidáme nabobtnané houby, žampiony nakrájené na čtvrtinym, nadrobno nasekanou petrželku, cibuli a prolisovaný česnek. Doplníme vejcem, moukou a strouhankiou, okmínmujem a osolíme, opepříme a vše dukladně promícháme.

Masovou směs rozdělíme na dvě části. Rukama vytvarujem válečky, dákme do pekáčku, podlijeme trochou vody a pečeme v předehřáté troubě při 180stupnu 30nminut. Po celou dobu pečení přelévbáme vypečenou štávu. Dozlatova pečenou sekanou vyjmeme z trouby, zakryjeme a necháme odpočinout. Podáváme se zeleninovým salátem a hořčicí.

 

 

OMELETA S HOUBAMI

1svazek bylinek ( tymián a petržel), 300g hub, 2stroužky česneku, 1svazek jarní cibulky, 100g porku, 1čili paprička, 100ml suchého bílého vína, sůl, 1lžíce olivového oleje, 8vajec, 1mozarela, pepř, 1lžíce rostlinégho oleje.

Bylinky omyjeme a jemně osušíme, otrháme lístečky a natrháme najemno.- Dále očistíme houby, nakrájíme je na větší kousky, oloupeme česnek a nasekáme nho najemno, nakrájíme jarní cibulku, porek a čili papričku.

Na olivovém oleji krátce orestujem česnek a houby, podlijeme bílím vínem a necháme vyvařit. po chvíli přidáme porek, cibulku a čili papričku, dochutíme solí a polovinou bylinek.

Vejce vyklepneme do mísy, přidáme nahrubo nastrouhanou mozarelu, osolíme a opepříme, přidáme zbytek bylinek a pořádně vyšleháme.

Na opánevb s rozehřátáým olejem nalijeme vaječnou hmotu, opečeme jí z obou stran dozlatova. Hotové omelety mužem podávat přímo na pánvi, nebio je opatrně přendáme na talíř, naplníme houbovou směsí, podáváme s nakládanou paprikou a cibulkami.

 

 

LIŠKOVÉ RIZOTO

1cibule, 250g lišek, 1/4svazku petržele, 150g cukety, 2lžíce olivového oleje, 300g rýže, 150ml bílého vína, 750ml zeleninového vývaru, 1lžíce másla, 80g parmazánu, sůl a pepř.

Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno, očistěmné houby nakrájíme na polovinu, petrželku nasekáme a cuketu nakrájíme na kousky. V kASTZROLE ROZEHŘEJEM OLIVOVÝ OLEJ,  přidáme cibuli a rýži, opékáme do té dobym, než se rýže zatáhne a obalí olejem.

Zalijem vínem a necháme ho vyvařit, přidáme lišky a orestujem, postupně zualéváme horkým vývarem, dusíme 10minut. Pak přidáme cuketu, dolijeme vývarem a vaříme rýži doměka. Nakonech vnícháme máslo, nastrouhaný parmazán, petrželku a dochutíme solí a pepřem,.