Jdi na obsah Jdi na menu

Pomazanky

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA SE SÝREM                     13.10.2017

250g farmářského tvarohu, 150g strouhaného polotvrdého sýra, 1lžíce majonézy, 2stroužky česneku, sůl, pažitka, mletý černý pepř.

Tvaroh, sýr s majonézou smícháme. Přidáme česnek utřený se solí a nasekjanou pažitkou. Vše sdle chuti opepříme a dobře promícháme.

 

HUMUS- CIZRNOVÁ POMAZANKA                       14.3.2017

150g suché cizrny, 1dcl studeného vývaru z cizrny, 4strioužjy česneku, 0,5ldcl olivového oleje, 1ceklý citron, sůl, drcený římský kmín, 100g tahini ( pasta ze sezamového semínka).

Srvou cizrnu opláchneme a vložíme jí do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočeou. Druhý den jí v tže vodě asi hodinu vaříme,  vodui míerně osolíme.

Cizrnu vaříme v osolené a vylouhované vodě tak dlouho, až změkne do konzistence másla. poté jí scedíme a obojí necháme vychladnout hlavně cizrnu, zvlášt vývar z ní. Měkou uvařenou cizrnu rozmixujem pak s česnekem, oloupaným citronem, vychlazeným cizrnovým vývarem, římským kmínem a solí na jemnou hladkou pastu.

Na uplný konec přidáme sezamovou pastu Tahinui. hotvou kaši servírujem zakápnutou olivovým olejem  a podáváme s pita chlebem. humus lze servírovat i jako přílohu, nejlélpe k pečenému skopovému masu či rybě. Lze jí také i v jiné verzi doplnit i s vařenou zeleninou.