Jdi na obsah Jdi na menu

Finance

STARÁTE SE O SVÉ FINANČNÍ ZDRAVÍ                  26.1.2018

S penězi se to má jako se zdravím. Zanedbáváteli prevenci, mohou vás čekat nepříjemná překvapení. třeba v podobě náhlého nedostatku peněz, nebo vážných problému při ztrátě pravidelného příjmu, třeba pokud příjdete o práci.

Schovávejte si účty a výpisy- po dbu asi tří měsícu se scovávejte všechny učtenky. K jim přidjte výpisy z vašeho účtu nebo internetového bankovnictví. poté na jejich základě sepište veškeré výdaje a zároveň je rozdělte do jednotlivých kategorií, ( potraviny, výdaje za děti, oblečení, pohoné hmoty a restaurace). zároveň si sepúište seznam pravidelných povinných výdaju ( nájem, splátky, telefon nebo energie),.

sestavte si rozpočet- Vytvořte sio seznam všech pravidelných příjmu domácnosti a připojte ho k seznamu všech výdahju. vypočtete pruměrný měsíční příjem a pruměrné měsíční výdaje v jednotlivých kategoriích. Výdaje které neplatíte měsíčně ( dovolená, dětské tábory, vánoční dárky). Tto můžete rozpočítat do několika měsícu, nebo je napište stranou pro mimořádné výdaje,. Získáte tak ucelený přehled o vašem rodiném rozpočtu.

Hledejte uspory- Přehledný rozpočet vám ukáže, na kterých výdajích by jste měli ušetřit. Ptejte se sami sebe- musím tolik utrácet za jídlo v restauracích?: potřebuji každý den jezdit autem do práce, Nemohla bych sehnat levnější pojistku nebo levnější tarif. V hledání uspor vám mohou pomoct i internetové vyhledávcače,