Jdi na obsah Jdi na menu

Ryby a mořské plody

PEČENÝ LOSOS NA ZELENÉM LUŽKU                         23.2.2018

2600 g losoba bez kůže, himalajská sůl, mletý černý pepř, 25g másla, 1citron, 125g mladých špenátových listu, 1hlávka baby salátu ( nebo jiného zeleného salátu), 120g karotky, 2lžíce olivového oleje, několik kapek balzamikovbého octa, petrželka.

Rybu nakrájíme na porce, položíme na pečící papír, posypeme solí a pepřem. v malé pánvi rozehřejeme máslo, zakapneme je štávou s pulky citronu, směsí polejeme porce ryby a necháme 10 minut stát. Špenát dobře opereme a vložíme do mísy, přidáme natrhaný salát a na kolečka nakrájenou karotku. Směs zalijeme štáívou ze zbývajícího citronu, olejem, balzamikovám octem a osolíme, opepříme a zlehka promícháme. Rybu i s pečícím paPÍREM PŘESUNEME NA VYHŘÁTOU PÁNEV  a opečweme z obou stran. Na talíře rozdělíme zeleninu a na ní položíme porce ryby.

 

 

LOSOSOVÝ NÁKYP                     12.1.2018

10g másla, 1cibule, 500g uvařených brambor, 500g plátku uzeného lososa, svazek nasekaného kopru, sůl, mletý černý pepř, 4vejce, 200ml polotučného mléka, 50ml smetany, 1lžička kaviáru.

Na lžíci rozehřátého másla osmahneme dozlatova cibuli nakrájenou najemno. Vychlazené brambory nakrájíme na tenké plátky. Formu na pečení vymažeme máslem,. Do formy na sebe verstvíme brambory, lososa, kopr ( část odložíme na dozdobení) a cibuli. Vrstvy jermně osolíme a opepříme. Vejce, mléko a smetanu vyšleháme. Osolíme, opepříme a směsí zalijeme obsah formy. formu vložíme do trouby vyhřáté na 200stupnu.- Zapékáme přibližně 40minutl. Zbytek másla pomalu zahřejeme na mírném ohni. Pruměrně odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté máslo přecedíme, abychom je zbavili usazené bílkoviny. Přepuštěné máslo smícháme s kaviárem. lososový nákyp ozdobíme zbylím koprem a podáváme přelitý rozpuštěným máslem.

 

 

KAPR NAMODRO SE ZELENINOU                      24.12.2017

2filety kapra s kůží. 200ml mléka, 1l vody, 200ml pšeničného piva, 1/2celeru, 6mrkví, 2červené cibule, nové koření, sůl a pepř, 8poupat růžičkové kapusty, 4vodnice, rybí várka ( pšeničné pivo, voda, celer, merkev nové koření, cibule).

Filety kapra zbavíme šupin a přes noc je necháme namočené v mléce. Vodu svaříme s pivem, oloupaným nakrájeným celerem, dvěma očistěnými nakrájenými mrkvemi,. jednou oloupanou nasekanou cibulí. Vývar ochutíme novým kořením. Osolíme a opepříme. Filety osušíme od mléka, vložíme je do této horké rybí várky a pasírujeme 6minut. Zbývající mrkve, cibuli a další zeleninu nakrájíme osolíme a opepříme a rozdělíme na talíře k rybě.

 

 

GRILOVANÉ KRABÍ KOLÁČKY                       7.8.2017

1/2hrnku řepíkatého celeru, 1/3hrnku červené papriky, 1/2hrnku petrželky, 2šalotky, 1/2hrnku majonézy, 2lžíce dijonské hořčice, 1stroužek česneku, 1/4žičky soli, 1/4lžičky pepře, 2konzervy kousku krabího masa, 1- 1/4hrnku strouhanky, 2pečené červené papriky, 1/4hrnku zakysané smetany, 4klínky citronu, 4lžičky citronové štávy.

Smícháme jemně nakrájený celer, papriku a petrželku, S 1/4hrnkem majonézy, šalotkou, hořčicí, česnekem, solí a pepřem. Smícháme krabí maso a 1/2 hrnku strouhanky tak, aby se vše dobře spojilo.

Ze směsi vytvoříme 12koulí. Zbývající strouhanku přesuneme do mělké mísy a všechny koule v ní rovnoměrně obalíme.

Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, dáme na hodinu do mrazáku.

Mezitím vložíme zbývající majonézu, pečené papriky, zakysanou smetanu a citronovou štávu a vmícháme do hladké směsi. Dle chuti osolíme a opepříme. Odložíme stranou.

Rozpálíme gril, položíme na něk krabí koláčky a zavřeme víko.

Připravujeme v několika várkách 3minuty ( nebo až se koláčky zcela prohřejí a je na nich vykreslená mřížka). Podáváme se směsí s pečenými paprikami.

 

 

ZAPEČENÁ FILÁTKA S CANDÁTA                    4.8.2017

4filety z candáta, půlka citronu, sůl, 8plátku anglické slaniny, 1cibule, 60ml oleje, 100ml bílého vína,. 1bobkový list, špetka tymiánu, 200ml smetany, 800g oloupaných syrových brambor.

Očistěné, omyté rybí filety, pokapeme štáívou z citronu a lehce je osolíme, každáý obalíme dvěma plátky anglické slaniny a necháme v chladu odležet. oloupabnou a na nudličky nakrájenou cibuli lehjce opečeme na části rozehřátého oleje. Zalijeme jí vínem, přidáme bobkový list, tymián a špetku nastrouhané citronové kůry setanu a oloupané brambory nakrájené na silnější nudličky a vše osolíme., promícháme a krátce podusíme. Když jsou brambory poloměkké, přeložíme směs do menšíjho pekáčku vymazaného zbylým olejem. Povrch poklademe připravenými rybími filety, pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 170stupnu a ryby s bramborami pečeme 20minut, dokud není vše měké a slanina nezačne měknout.

 

 

GRILOVANÉ KRABÍ KOLÁČKY                  5.7.2017

1/3hrnku řapíkatého celeru, 1/2hrnku červené papriky, 1/2hrnku petrželky, 2šalotky, 1/2hrnku majonézy, 2lžíce dijonské= hořčice, 1stroužek česneku, 1/4lžičky soli, 1/4lžičky peoře, 2konzervy kousku krabího masa, 1a 1/4hrnku strouhanky, 2pečené červené papriky, 1/4hrnku zakysané smetany, 4lžičky citronové štávy, 4klínky citronu.

Smícháme jemně nakřájený řepíkjatý celer, papriku a petrželku hrnkem majonéz\y, šalotkou, hořčicí, česnekem, solí a pepřem. Vmícháme krabí maso a strouhanku tak, aby se vše dobře propojilo.

Ze směsí vytvoříme 12koulí. Zbývající strouhanky přesypeme do mělké nádobym, a všechny koule v ní rovnoměrně obalíme.

Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme na hodinu do mrazáku.

Mezitím vl.ožíme zbývající majonézu, zakysanou štávu a majonézu do mikxéru a vymícháme do hladké směsi. Podle chuti osolíme a opepříme. Odložíme stranou-.

Rozpálíme gril, položíme na n+ěj krabí koláčky a zavřeme víko.

Připravujeme v několika várkách po dobu 3minuty. podáváme se směsí a pečenými paprikami.

 

 

HUMR A LA MORNAY                         12.6.2017

Humra 1, 5kg, 3mrkve, 1/2řepíkatého celeru, 1fanykl, 3šaqlotky, voda olivový olej, 100g drcených loupaných rajčat, bylinky, 750ml bílého vína.

Omáčka Monay- 2šaqlotky, 50g másla, sůl, 30g hladké mouky, 250ml mléka,. bílí pepř, 100g parmazánu,. 100G slávek, 2žloutky.

Zeleninu nakrájíme nahrubo, opečeme na oleji dozlatova, přidáme bylinky, rajčATA A ZARESTUJEM,  zalijeme vínem, vodou a osolíme. Přivedeme k varu a po 30minutách ve směsi uvaříme humra. Vývasr zredukujem na polovinu, vložíme do něj slávky a vařím,e, až se otevřou. Neotevřené vyhodíme.

ŠAlotkjy nasekáme, zpěníme na másle, s moukou umícháme jíšku, zalijeme mlékem a se solí a pepřem a provaříme. Odatavíme a přidáme máslo, žloutky a parmazán.

Humrovi vylomínwe klepeta a vyjmeme maso, tělo rozpulíme, očistíme a naplníme masem z klepet. Polijeme omáčkou Monay a gratinujeme na maximální teplotu. Podáváme s vývarem a mušlemi.

 

 

KREVETOVÝ KOKTEJL

320g krevet, 80ml šlehačky, 100g majonézy, 1pomeranč, štáva z 1citronu, červený grep, 40ml konaku, snítka kopru, mletý pepř, dle chuti sůl, hlávkový salát.

Z citrusu vykrájíme filety ( okrájíme kuru a vykrájíme uhledné plátky). Do vyšlehané majonézy lehce vmícháme majonézu, konak, posekaný kopr, opepříme, osolíme a necháme dobře vychladit,.

Listový salát natrháme, vložíme na dno misek, přidáme krevety, citrusy a přelejeme smetanovou omáčkou, ozdobíme koprem.

 

 

SLÁVKY NA VÍNĚ

2kg živých mušlí nejlépe slávek, 100ml olivového oleje, 2-3větší šalotkx, 8stroužku česneku, svazek petrželky, 1l bílého vína, mletáý peopř, sůl, 1citron a bageta.

V hrnci rozpálíme olivový olej, vhodíme šalotku nakrájenou na větší kusy, česnek na plátky, zarestujem, vhodíme slávky, petrželku, osolíme a opepříme.

Zlehka pčřiklopíme a vaříme 5-6minut. Slávky které se během vaření neotevřou vyhodíme. Podáváme s bagetou.

 

 

KALAMÁŘI V TĚSTÍČKU

800g čerstvých nebo mražených kalamářů, citronová štáva a olej.

Těstíčko- 2lžíce hladké mouky, 4lžíce mléka, 1/2lžičk\y soli, 1vejce, 1lžička citronové štávy.

Pokud máme mražené kalamáry, rozložíme je nejprve na utěrku a necháme při pokojové teplotě povolit. Vymícháme vejce a mouku, sůl a citronovou štávu na hustší těsto. Dle potřeby směs na obalování ještě rozředíme mléke,. V kastzrolu rozpálíme větší množství oleje.

Kalamáry po jednom obalujeme v těstíčku vklademe je do rozpáleného oleje, poté je necháme chvíli zatáhnout, pak je opatrně odklopíme ode dna. Smažíme 2-3minuty do zlatova.

PO usmažený hotové kalamáry nejprve klademe na papírový ubrousek, kteráý vsáknu přebytečný tuk. Smažený kalamáry rozdělíme na talíře a pokapeme je citronovou štávou. Podáváme se salátem a česnekovým dipem.

 

 

VAJEČNÝ KRÉM S KAVIÁREM                         12.6.2017

1balení červeného nebo černého kaviáru, 8vajec, 100g másla, sardelová pasta, citron, petrželkam, pažitka či kopr, hlávkový salát.

Vejce uvaříme natvrdo. Vychladlé je bud celé nastrouháme, nebo je rozpulíme a nastrouhámev jen žloutky. Hmotu našleháme s povoleným máslem, ochutíme trochou sardelové pasty,. Bílkové košíčky naplníme kaviárem, pak ozdobně nastříkáme náplní a vršek ozdobíme zbytkem kaviáru. snítkou petrželky nebo plátkem citronu. Vejce rozložíme na hlávkový salát, stejně tak na ně dáme krém z celých vajec a doplníme dalšími pochoutkami. Jako přílohu podáváme tmavou bagetku, zapíjet můžem šAMPANSKÝM.

 

 

GRILOVANÉ CHOBOTNIČKY

1chobotnice, 1cibule, rukola, 1mrkev, 1celer, 2stroužky česneku, bobkový list, celé pepř, nové koření, 0,2l bílého vína, šery rajčátka, olivový olej.

Marináda- 2lžíce olivového oleje, 2lžíce červeného vinného octa, 1lžíce medu, 1lžíce sambal čili pasty, 1pomeranč, lístky bazalky, 1/2citronu.

Do hrnxce dáme vodu, víno,. kořenovou zeleninu a cibuli, bobkový list, pár kuliček pepře, nové koření a chobotnice. Vaříme tak 40-60minut. Do mísy dáme vinný ocet, olivový olej, med, sambal, bazalku, štávu z citronu a pomeranče. Osolíme, opepříme a promícháme. Až se chobotnice uvaří, odkrojíme jí zobáček a hlavu. Následně odkrojíme chapúadla které vložíme do marinády. Rozpálíme olivový olej a na něm je dozlatova opečeme. Na pánvi je ještě lehce osolíme a opepříme.

 

 

LOSOS PEČENÝ NA KUSKUSU                       14. 3 2017

4filety lososa, 8jarních cibulek, 2lžíce citronové štávy, 2stroužky česneku, 220g kuskusu, 4lžíce olivového oleje, rozmarýn,. tymián,. sekaná petrželka, 4velká rajčata, sůl, 400ml vývaru.

Kuskus nasypte dop mísy, přidejte k němu citonovou štávu a drcený česnek a promíchejte,. Po pár minutách přilijte ghorký vývar a olivový olej a nechte 10minut stát.

Opět promíchejte a ke kuskusu přidejte většinu nasekaných bylinek a cibulku a pokrájená rakjčata. De chuti dosolte. Troubu předehjřejte na 200stupnu. Plech vyložte pečícím papírem.

Rozdělte na ně ochucený kuskus, na vrch dejte osoleného lososa, pokapejte olejem, pokryjte citronovou kůrou a opět bylinkami. Pečící papír spojte do balíčku a dejte na 15minut péct.