Dezert
ANTIDEPRESIVNÍ KULIČKY 21.3.2018
250g sýra, 1/lžičky soli, 1lžička drceného kmínu, různé květy na obalení ( chrpa modrá, měsíček lékařký a jiné), 1sáček drcených sušenek slaných.
Sýr rozmělníme v misce. Přidáme sůl a kmín a vytvarujem kuličky.- Jednotlivé květy rozebereme na koruní lístky a nasypeme je dle druhu d mističek Srové kuličky ovbalíme v různorodých květech a každoéub položíáme na jednu sušenku. Naskládáme je na podnos a podáváme jako předkrm nebo chuťovku k vínu.
MALINOVO-JOGURTOVÝ KRÉM 22.1.2018
200ml smetany na šlehání, 50g krupicového cukru, 600g bílého jogurtu, 2balení maliny dione, lístky meduňky nebo máty.
Smetanu a cukr vyšleháme do tuha. Přidáme jogurt a opatrně vmícháme s rozmraženými malinami. Několik kousku ovoce necháme na ozdobu. Krémem naplníme poháry, ozdobíme malinami a lístky bylinek.
KANAPKY Z LISTOVÉHO TĚSTA 4.1.2018
1balení listového těsta, 1balení olmínové pomazánky se švestkou, 1balení schwarzalské šunky.
¨Z vykrájeného těsta vykrojíme malá kolečka. vložíme je na dno formiček na mufíny a upečeme v předehřáté troubě dozlatova, upečená kolečka namažeme pomazankou, ozdobíme schwarzanskou šunkou a podáváme.
BANÁNOVÉ ŠUŠENKY 30.10.2017
100g bílkoun banán, 1hrnek ovesných vloček, 2banány, 1lžíce kokosovéhjo oleje, hrst slunečnicových semínek, 1lžíce skořice.
Bílkouna nastrouháme najemno a nasypeme ho do mísy. Přidáme ostatní ingredience a vypracujem na vláčné těasto. kama vytvarujem 8 sušenek, pokladem je na plech vyložený pečícím papírem Pečeme v troubě vyhřáté na 180stupnu 20minut.
PIROHY S DOBROU BUŘTOVOU NÁPLNÍ 2.10.2017
1kg hladké mouky, 1kostka kvasnic, 250ml mléka, sůl a cukr do kvásku, tuk, 1vejce, 8buřtu, 1cibule.
Kvásek- do mléka nadrobíme kvasnice, přidáme sůl a cukr. pAK PŘIDÁME mouku a vypracujem těsto, mléko přiléváme dle potřeby. Těsto necháme vykynout.
Nakrájíme oloupanou cibuli a necháme jí na tuku zesklovatět, pask přidáme nadrobno nakrájené oloupané buřty.
Z těsta vyválíme placky, které rozválíme na obdélníčky a naplníme jí buřtovou směsí,. Plech vyložíme pečícím papírem a jednotlivé pirohy, dobře uzavřené pokládáme na plech. Než je dáme péct, ještě je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme dozlatova.
TRADIČNÍ NAKLÁDANÍ UTOPENCI
600ml vody, 6bobkových lisdtu, 6kuliček nového koření, 1lžička barevného pepře, 1lžička soli, 300ml octa, 1,5kg buřtu, 3sladkokyselé okurky, 4cibule.
Dávkou uvedenou v receptu naplníme 3sklenice. Svaříme vodu s kořením a solí. Uplně na závěr přidáme ocet a necháme jen přejít varem.
Buřty nařízneme, do každého vložíme púlátek cibule, plátek okurky a spíchneme párátkem,. Vyskládáme do láhví a proložíme zby,lou cibulí. Nalijeme ještě teplým nálevem. Necháme rozležet asi týden.
MANGOVÝ PUDINK 30.9. 2017
1mango, štáva z 1/2limetky, 1/2žičky mleté skořice, +-2lžíy čia semínek, snítka máty nebo meduňky.
Mango rozmixcujem se štávou z limetky a citronu. Vmícháme čia semínka, nalejeme do skleničky nebo misky a počkáme čtvrt hodiny, až semínka nabobtnají. ozdobíme lístky máty nebo meduňky,.
MRAŽENÁ ISLANDSKÁ POCHOUTKA 14.8.2017
2brosve, 60g třtinového cukru, 250 g skyn capucin natur, 1čajová lžička limetkové štávy.
Broskve nakrájíme na meší kouasky a necháme je zmrazit. Zmražené ovoce rozmixujem s třtinovým cukrem, přidáme skyr a limetkovou štávu. Vše mixujeme, dokud nevznikne jemné pyré. Směs vložíme do misky a na 2-3hodiny dáme do mrazáku a poté znovu rozmixujem,.
JAHODOVÝ CHEESECAKE 8.8.2017
Korpus- 100g sušenek Oreo, 70gmásla.
Krém- 500g krémového sýra, 140g moučkového cukru, 80g bílé čokolády, dřen z vanilkového lusku, 60g másla, 150g jahod, moučkový cukr s vanilkou.
poleva- 150g bílé čokolády, 1lžíce másla.
Rozdrtíme sušenky, přidáme máslo a vypracujem tužší hmotu, tu natlačíme na pleh s vyším okrajem, vyloženým pečícím papírem,. pečeme při teplotě 180stupnu 5minut. Sýr smícháme s moučkovým cukrtem, rozpuštěným máslem a čokoládou, dřní z vanilkového lusku, směšs rozetřeme na kakaový plát. koláč pečeme při 170stupnu 25minut dorůžova a pak ho necháme na plechu vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu s máslem a polevou rozetřeme na koláč a necháme jí ztuhnout. Krájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě a ozdobíme jahodami a moučkovým cukrem.
CHIA PUDINK SE SKYREM 21.7.2017
100ml vody ( nebo kokosové vody), 150ml kokosového mléka, 2lžíce javorového sirupu, 5lžic čia semínek, 6-8lžic jogurtu skyr natur, granola, ořechy a lesní ovoce.
Do uzavíratelné nádoby nalejeme vodu a kokosové mléko, přidáme sirup nebo med a čia semínko. Sklwenici uzavřeme a protřepeme. Nechjáme pár minut odstát a protřepeme. Necháme pár minut odstát a znovu šejkrujeme. Obsah sklenice rovnoměrně nalejemče do čtyř skleniček a necháme zatuhnout v lednici minimálně hodinu. Po ztuhnutí pusdinku přidáme do každé porce 1-2lžíce skyneru posypeme granulou nebo oříšky a ozdobíme ovocem.